انواع دارو برای درمان سرفه خشک

آیا به طور مداوم با سرفه خشک دست و پنجه نرم می‌کنید که از بین نمی‌رود؟ همه می‌دانیم که سرفه خشک می‌تواند خسته کننده و ناراحت کننده باشد، به خصوص زمانی که در برنامه روزانه شما اختلال ایجاد کند و خواب شما را مختل کند.

اما نگران نباشید، داروهای مختلفی برای کاهش علائم سرفه در دسترس هستند که می‌توانند به تسکین علائم شما کمک کنند تا دوباره احساس راحتی داشته باشید در این مقاله، انواع مختلف قرص و داروهای ضد سرفه را بررسی خواهیم کرد و اینکه کدام یک ممکن است برای نیازهای شما مناسب باشد.

اگر به دنبال راه‌حلی سریع برای متوقف کردن سرفه‌های آزاردهنده باشید، یا اینکه می‌خواهید درباره انواع مختلف داروهای ضد سرفه اطلاعات کسب کنید، با مدیکال بانک همراه شوید تا راه حل عالی برای درمان یا کاهش علائم سرفه خشک را پیدا کنیم!

سرفه خشک چیست و چرا اتفاق می افتد

سرفه خشک به نوعی سرفه گفته می‌شود که مخاط ایجاد نمی‌کند. علت بروز آن میتواند در اثر عوامل مختلفی مانند عفونت، آسم، رفلاکس اسید یا قطرات بینی ایجاد شود. همچنین می‌تواند نشان دهنده یک بیماری جدی مانند سرطان ریه یا نارسایی قلبی باشد.

برای درمان سرفه خشک، بسته به هر علتی که دارد، ممکن است نیاز به مصرف دارو، استفاده از داروهای استنشاقی یا تغییر سبک زندگی داشته باشید.

 همچنین می‌توانید برخی از درمان‌های خانگی مانند نوشیدن مایعات، استفاده از مرطوب‌کننده، غرغره کردن آب نمک یا مکیدن آب نبات‌های نعنایی یا عسلی را امتحان کنید.

اگر سرفه خشک شما بیش از هشت هفته (یا چهار هفته در کودکان) ادامه پیدا کرد، باید به پزشک مراجعه کنید تا دلیل آن را برسی کند و درمان مناسب را دریافت برای شما تجویز کند.

سرفه خشک می تواند بر سلامت و رفاه شما تأثیر بگذارد، بنابراین به هیچ عنوان آن را نادیده نگیرید.

چه نوع داروهایی برای درمان سرفه خشک استفاده می شود؟

انواع داروی مناسب برای درمان سرفه خشک

بهترین داروها برای سرفه خشک ممکن است بسته به علت و شدت بیماری شما متفاوت باشد. با این حال، در بیشتر موارد، داروهای بدون نسخه (OTC) مانند: ضد سرفه، ضداحتقان‌ها و قرص‌ها می‌توانند به کاهش و درمان سرفه خشک کمک کنند.

شربت ضد سرفه خشک

داروهای سرکوب کننده سرفه به نوعی از داروها یا شربت‌ها گفته می‌شود که رفلکس طبیعی سرفه را مسدود کرده و میل به سرفه را کاهش می‌دهند و به همین طریق احساس خارش در گلو نیز متوقف می‌شود.

آنها همچنین به عنوان ضد سرفه شناخته می‌شوند. داروهای سرکوب‌کننده سرفه معمولاً برای درمان سرفه‌های خشک توصیه می‌شوند که ناشی از یک بیماری زمینه‌ای نیست و نیاز به درمان ندارند.

برخی از رایج ترین داروهای ضد سرفه بدون نسخه

دارو یا شربت بدون نسخه برای درمان سرفه خشک به آن‌هایی گفته می‌شود که برای تهیه آن‌ها از داروخانه به نسخه پزشک نیاز ندارید.

البته بهتر است بدانید که شربت‌های ضد سرفه برای درمان نوعی از سرفه‌های ساده است تا با استفاده از برخی ار داروهای رایج بتواند درمان شده یا شدتش کاهش یاد. برخی از بهترین آنها را در ادامه مشاهده کنید:

1- دکسترومتورفان برای درمان سرفه های بدون خلط

دکسترومتورفان برای درمان سرفه خشک؛ با تأثیر بر سیگنال‌های مغزی که رفلکس سرفه را تحریک می‌کنند، عمل می‌کند.

به طور کلی زمانی که طبق دستور مصرف شود بی خطر و موثر است، اما می تواند عوارض جانبی مانند خواب آلودگی، تهوع، استفراغ و سرگیجه  نیز داشته باش.

همچنین می‌تواند با برخی داروها و مواد دیگر مانند داروهای ضد افسردگی و الکل تداخل داشته باشد. بنابراین، همیشه باید برچسب این دارو را به دقت بخوانید و قبل از استفاده از دکسترومتورفان، بهتر است با یک پزشک مشورت کنید.

2- فولکودین مهار کننده سرفه

فولکودین یکی دیگر از شربت‌های دارویی است که به عنوان مهار کننده سرفه شناخته می‌شود و این دارو (فولکودین) با سرکوب مرکز سرفه در مغز، مشابه به دکسترومتورفان عمل می کند.

این نوع داروی ضد سرفه نیز عملکردی شبیه دکسترومتورفان دارد و زمانی که طبق دستور مصرف شود به طور کلی بی‌خطر و موثر است. اما می‌تواند عوارض جانبی مانند خواب آلودگی، تهوع، استفراغ و یبوست ایجاد کند.

3- کدئین

کدئین یکی از دیگر از داروهایی است که شاید به عنوان یک داروی سرکوب کننده شرفه شناخته نشود؛ اما گاهی برای درمان سرفه خشک شدید میتواند به خوبی عمل کند.

کدئین یک اپیوئید است که با مسدود کردن سیگنال‌های درد در مغز و کاهش حساسیت گیرنده‌های سرفه در ریه‌ها عمل می‌کند.

همچنین در تسکین سرفه خشک بسیار موثر است، اما می‌تواند عوارض جانبی جدی مانند اعتیاد، وابستگی، تنگی نفس، یبوست، حالت تهوع، استفراغ، خواب آلودگی، گیجی و توهم ایجاد کند.

بهتر است بدانید که کدئین با بسیاری از داروها و مواد مانند داروهای ضد افسردگی، آرام بخش، الکل و داروهای غیرقانونی تداخل دارد.

انواع داروهای ضد احتقان برای کاهش علائم سرفه خشک

ضد احتقان‌ها داروهایی هستند که به کاهش احتقان بینی و التهاب کمک می‌کنند و ممکن است برای کاهش سرفه‌های خشک شدید که علت خاصی مانند سرما خوردگی یا آنفولانزا دارند مناسب باشد.

آنها همچنین به عنوان ضد احتقان بینی یا ضد احتقان دهان شناخته می‌شوند. داروهای ضد احتقان معمولاً برای درمان سرفه‌های خشک که ناشی از آلرژی یا عفونت‌های ویروسی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا است، توصیه می‌شود. برخی از رایج ترین داروهای ضداحتقان بدون نسخه عبارت اند از:

1- سودوافدرین

سودوافدرین ماده‌ای است که در بسیاری از داروهای سرماخوردگی و آنفولانزای بدون نسخه که حاوی داروهای ضداحتقان هستند، مانند Sudafed3، یافت می‌شود.

سودوافدرین با تنگ کردن رگ‌های خونی در بینی و سینوس‌ها عمل می‌کند و باعث کاهش تورم و تولید مخاط می‌شود. به طور کلی زمانی که طبق دستور مصرف شود ایمن و موثر است، اما می تواند عوارض جانبی مانند عصبی شدن، بی خوابی، افزایش فشار خون و تپش قلب ایجاد کند.

همچنین این را نیز فراموش نکنید که این دارو می تواند با برخی داروها و مواد مانند داروهای ضد افسردگی، بتا بلوکرها و کافئین تداخل داشته باشد.

2- فنیل افرین

فنیل افرین نیز ماده دیگری است که در برخی از داروهای سرماخوردگی و آنفولانزای OTC که حاوی داروهای ضداحتقان هستند، مانند DayQuil3، یافت می‌شود.

فنیل افرین با انقباض رگ‌های خونی در بینی و سینوس‌ها مشابه سودوافدرین عمل می‌کند که باعث کاهش تورم و تولید مخاط می‌شود.

زمانی که طبق دستور مصرف شود عموماً ایمن و مؤثر است، اما می تواند عوارض جانبی مانند عصبی شدن، بی خوابی، افزایش فشار خون ایجاد کند.

آبنبات‌های دارویی برای جلوگیری از سرفه خشک

قرص‌های مکیدنی (lozenge) آب نبات‌های دارویی هستند که در دهان حل می‌شوند و می‌توانند به تسکین سرفه خشک کمک کنند. آنها همچنین به عنوان قطره سرفه یا آبنبات گلو شناخته می‌شوند.

 قرص‌های مکیدنی معمولاً برای درمان سرفه های خشک خفیف که در اثر تحریک یا التهاب گلو ایجاد می شود، توصیه می‌شود و طعم‌های جذاب آن‌ها مانند: نعنایی و عسلی میتواند میل به خوردن و درمان سرفه را تحریک کند.

برخی از رایج ترین قرص‌های مکیدنی مناسب برای گلو که به راحتی در داروخانه های پیدا میشوند عبارتند از:

قرص مکیدنی نعنایی (menthol)

این ماده‌ای است که در بسیاری از قرص‌های مکیدنی بدون نسخه مانند هال 3 یافت می شود. این قرص نعنایی با ایجاد احساس خنکی در گلو عمل می‌کند که درد را بی حس کرده و رفلکس سرفه را کاهش می‌دهد.

زمانی که طبق دستور مصرف شود، عموماً ایمن و مؤثر است، اما در برخی افراد می‌تواند عوارض جانبی مانند سوزش، یا واکنش‌های آلرژیک ایجاد کند.

قرص مکیدنی حاوی عسل

عسل به عنوان یک ماده طبیعی که در برخی از قرص‌های مکیدنی گلو درد مانند Ricola3 یافت می‌شود. عسل با پوشاندن گلو عمل می‌کند که بافت‌های تحریک شده را مرطوب و تسکین می‌دهد.

همچنین دارای خواص ضد باکتری و ضد التهابی است که ممکن است به مبارزه با عفونت‌ها و کاهش التهاب کمک کند. زمانی که طبق دستور مصرف شود، عموماً بی‌خطر و مؤثر است، اما می‌تواند باعث عوارض جانبی مانند واکنش‌های آلرژیک در برخی افراد شود.

انواع قرص‌های ضد سرفه چیست؟

بهترین قرص ضد سرفه خشک, درمان سرفه خشک با قرص

قرص‌های ضد سرفه قرص‌ها یا کپسول‌هایی هستند که حاوی یک یا چند ماده فعال بوده و مناسب برای درمان سرفه خشک هستند. همچنین آنها مانند دیگر قرص‌های رایج معمولا به صورت خوراکی همراه با آب یا غذا مصرف می‌شوند.

بهتر است بدانید که قرص‌ ضد سرفه با شربت‌های ضد سرفه که مایع بوده و حاوی یک یا چند ماده فعال هستند که به درمان سرفه خشک کمک می‌کنند متفاوت است. انواع مختلفی از قرص‌های ضد سرفه بسته به ترکیبات و عملکرد آنها وجود دارد. برخی از آنها عبارتند از:

  • اکسپکتورانت: این قرص‌ به رقیق شدن و شل شدن مخاط در راه‌های هوایی کمک می‌کند و سرفه را آسان‌تر می‌کند. نمونه‌هایی از خلط آورها عبارتند از: گایفنزین و برم هگزین.
  • آنتی هیستامین: این قرص‌ میتواند به کاهش سرفه‌های ناشی از آلرژی یا ترشحات ناشی از بینی کمک کنند. نمونه‌هایی از آنتی هیستامین‌ها شامل دیفن هیدرامین و ستیریزین است.
  • سرکوب کننده های سرفه: این قرص‌ها با سرکوب رفلکس سرفه در مغز عمل می‌کنند. نمونه‌هایی از سرکوب کننده‌های سرفه عبارتند از دکسترومتورفان و کدئین.
  • قرص های ترکیبی: این قرص‌ها حاوی ترکیبی از دو یا چند ماده فعال برای رفع علائم متعدد هستند. به عنوان مثال، یک قرص ترکیبی ممکن است شامل یک خلط آور و یک سرکوب کننده سرفه باشد.

توجه به این نکته ضروری است که انواع قرص‌های ضد سرفه خشک برای همه مناسب نیستند و برخی ممکن است با سایر داروها تداخل داشته باشند یا عوارض جانبی بالقوه داشته باشند.

همیشه بهتر است قبل از مصرف هر داروی جدید، با یک پزشگ مشورت کنید، به خصوص اگر بیماری خاصی دارید یا داروهای دیگری مصرف می‌کنید.

چگونه از قرص‌های ضد سرفه به طور ایمن و موثر استفاده کنیم؟

قرص‌های ضد سرفه می‌توانند برای درمان سرفه خشک و تسکین علائم آن بسیار مفید باشند، اما باید به طور ایمن و موثر برای جلوگیری از هرگونه خطر یا عوارض احتمالی استفاده شوند.

در اینجا چند نکته در مورد نحوه استفاده ایمن و موثر از قرص‌های ضد سرفه آورده شده است:

  • برچسب را به دقت بخوانید: قبل از استفاده از هر قرص ضد سرفه، همیشه باید برچسب را با دقت بخوانید و دستورالعمل‌های مصرف، دوز، هشدارها، اقدامات احتیاطی، تداخلات، عوارض جانبی و نگهداری را دنبال کنید. همچنین باید تاریخ انقضا را بررسی کنید و از استفاده از محصولات تاریخ مصرف گذشته یا آسیب دیده خودداری کنید.
  • با پزشک خود مشورت کنید: برای استفاده از قرص ضد سرفه، در صورت داشتن هر گونه شرایط پزشکی، آلرژی، یا اگر باردار هستید، در دوران شیردهی یا مصرف هر دارو یا مکمل دیگری هستید، همیشه باید با پزشک مشورت کنید. همچنین اگر سرفه خشک شما بیش از 3 هفته طول کشید، بدتر شد یا با علائم دیگری مانند تب، درد قفسه سینه، تنگی نفس، خون در خلط همراه شد، باید به پزشک مراجعه کنید.

سخن آخر

در این مطلب از پرشین طب به علت ها و راه های خلاص شدن از سرفه خشک آزار دهنده پرداختیم. در این مقاله برسی کردیم که سرفه چیست و راه های درمان این نوع سرفه اذیت کننده را نیز برایتان شرح دادیم.

بهتر است بدانید که این نوع سرفه به دلایل مختلفی به وجود میاید و بسته به نوعی که دارد؛ راه‌های درمان متفاوتی نیز نیاز دارد تا بهبود پیدا کند. ممنون از همراهی شما.