همه چیز در مورد قرص های جلوگیری اورژانسی


قرص اورژانسی چیست و چه عوارضی دارد

رابطه جنسی بخشی طبیعی از زندگی است، اما گاهی اوقات می‌تواند منجر به بارداری ناخواسته شود. این قضیه می‌تواند در صورت داشتن رابطه جنسی بدون استفاده از هیچ گونه پیشگیری از بارداری اتفاق بیوفتد.

خوشبختانه برای پیشگیری از بارداری ناخواسته قرصی وجود دارد به نام قرص اورژانسی و نوعی دارو است که در صورت مصرف چند روز پس از رابطه جنسی می‌تواند از بارداری جلوگیری کند.

اما قرص اورژانسی چیست، چگونه عمل می‌کند و چه عوارضی دارد؟ در این مقاله از مدیکال بانک به این سوالات و موارد دیگر پاسخ خواهیم داد تا بتوانید در مورد سلامت باروری خود تصمیمی آگاهانه بگیرید.


قرص اورژانسی چیست و چگونه می توان از آن به طور ایمن استفاده کرد؟

قرص اورژانسی که به عنوان قرص ضد بارداری اورژانسی نیز شناخته می‌شود، نوعی دارو است که می‌تواند از بارداری پس از رابطه جنسی محافظت نشده، نارسایی پیشگیری از بارداری جلوگیری کند.

بهتر است بدانید که این قرص به عنوان یک فرم معمولی از کنترل بارداری استفاده نمی‌شود، بلکه به عنوان یک گزینه پشتیبان در مواقع اضطراری قابل استفاده است.

دو نوع اصلی از قرص‌های اورژانسی موجود است:

  • قرص‌های لوونورژسترل: این قرص‌ها حاوی یک هورمون مصنوعی هستند که با توقف یا به تاخیر انداختن آزاد شدن تخمک از تخمدان (تخمک گذاری) عمل می‌کند. آنها تا 72 ساعت (3 روز) پس از رابطه جنسی موثر هستند، اما هر چه زودتر مصرف شوند، بهتر است.
  • قرص های Ulipristal acetate: این قرص حاوی هورمون مصنوعی متفاوتی است که با مسدود کردن عملکرد پروژسترون، که به عنوان یک هورمون طبیعی که پوشش رحم را برای بارداری احتمالی آماده می‌کند، عمل می‌کند. آنها تا 120 ساعت (5 روز) پس از رابطه جنسی موثر هستند و اگر دیرتر مصرف شوند ممکن است از قرص‌های لوونورژسترل موثرتر باشند.

هر دو نوع قرص اورژانسی برای اکثر زنان بی خطر و موثر هستند و هیچ عارضه جانبی جدی یا عواقب طولانی مدتی ندارند.

با این حال، آنها به طور 100٪ هیچ تضمینی برای جلوگیری از بارداری ندارند و در برابر عفونت‌های مقاربتی (STIs) محافظت نمی‌کنند.


نحوه مصرف قرص های اورژانسی

اگر نیاز به استفاده از قرص‌های اورژانسی دارید، بهتر است مراحل زیر را دنبال کنید:

  1. قرص اورژانسی را در اسرع وقت بعد از رابطه جنسی دریافت کنید. می‌توانید قرص‌های لوونورژسترل را بدون نسخه در اکثر داروخانه‌ها بخرید یا از پزشک، پرستار یا کلینیک تنظیم خانواده خود تهیه کنید. بسته به محل زندگی شما ممکن است به نسخه‌ای برای قرص اولیپریستال استات نیاز داشته باشید.
  2. قرص اورژانسی را طبق دستورالعمل روی بسته مصرف کنید. معمولاً فقط باید یک قرص مصرف کنید، اما برخی برندها ممکن است نیاز به مصرف دو قرص با فاصله 12 ساعت داشته باشند. بیش از یک نوع قرص اورژانسی را در یک دوره مصرف نکنید.
  3. اگر در عرض 2 ساعت پس از مصرف قرص لوونورژسترل یا 3 ساعت پس از مصرف قرص اولیپریستال استات استفراغ کردید، ممکن است لازم باشد دوز دیگری مصرف کنید. برای مشاوره با ارائه دهنده مراقبت‌های بهداشتی خود مشورت کنید.
  4. در صورت داشتن روش پیشگیری از بارداری به استفاده از روش معمول خود ادامه دهید. قرص اورژانسی با پیشگیری از بارداری معمولی شما تداخلی ایجاد نمی‌کند، اما محافظت مداوم نیز ارائه نمی‌دهد. اگر روش منظمی برای جلوگیری از بارداری ندارید، پس از استفاده از قرص اورژانسی آن را شروع کنید.

اثرات قرص اورژانسی و موارد مصرف آن

مصرف قرص اورژانسی چه اثراتی بر بدن دارد

مصرف قرص اورژانسی اثرات متعددی بر بدن و باروری شما دارد مانند:

  • از تخمک گذاری جلوگیری می‌کند یا به تأخیر می اندازد، به این معنی که هیچ تخمکی برای لقاح توسط اسپرم در دسترس نیست.
  • ممکن است با تأثیر بر حرکت یا عملکرد اسپرم در دستگاه تناسلی از لقاح جلوگیری کند.
  • ممکن است با تغییر پوشش داخلی رحم از لانه گزینی جلوگیری کند و آن را برای چسباندن تخمک بارور شده مناسب تر کند.

عوارض قرص های اورژانسی چیست؟

قرص اورژانسی عموماً توسط اکثر زنان به خوبی قابل تحمل است و هیچ عارضه جانبی جدی و پایداری ایجاد نمی‌کند. با این حال، برخی از زنان ممکن است برخی از عوارض جانبی خفیف و موقت را پس از مصرف آن تجربه کنند، مانند:

  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • سردرد
  • سرگیجه
  • خستگی
  • حساسیت سینه
  • درد یا گرفتگی شکم
  • خونریزی یا لکه بینی بین قاعدگی
  • تغییرات در جریان یا زمان قاعدگی

این عوارض معمولاً خفیف هستند و در عرض چند روز از بین می‌روند. آنها بر سلامت یا باروری شما تأثیر نمی‌گذارند و نیازی به مراقبت پزشکی ندارند.

با این حال، اگر عوارض جانبی شدید یا مداوم دارید، یا اگر علائم واکنش آلرژیک (مانند بثورات، کهیر، تورم یا مشکل در تنفس) دارید، باید فوراً به دنبال کمک پزشکی باشید.


اقدامات احتیاطی لوونورژسترول: قرص اورژانسی در شیردهی

لوونورژسترول برای مادران شیرده و نوزادان آنها بی خطر در نظر گرفته می‌شود. این بر کیفیت یا کمیت شیر مادر تأثیر نمی‌گذارد و به رشد یا تکامل کودک آسیب نمی‌رساند.

بهتر است بدانید، برخی از متخصصان توصیه می‌کنند که مادران شیرده از مصرف قرص لوونورژسترل در عرض 4 ساعت پس از شیردهی خودداری کنند تا میزان قرار گرفتن نوزاد در معرض این هورمون به حداقل برسد.

از طرف دیگر، ممکن است شیر مادر را به مدت 4 ساعت پس از مصرف قرص پمپ کرده و دور بریزند و پس از آن شیردهی را از سر بگیرند.

همچنین قرص Ulipristal acetate برای مادران شیرده توصیه نمی‌شود، زیرا اطلاعات کافی در مورد ایمنی و اثرات آن بر شیر مادر و نوزاد وجود ندارد.

اگر در دوران شیردهی هستید و نیاز به استفاده از قرص اولیپریستال استات دارید، باید شیردهی را حداقل تا 24 ساعت پس از مصرف قرص قطع کنید و در این مدت از یک منبع تغذیه جایگزین برای کودک خود استفاده کنید. تا زمانی که باردار نیستید می‌توانید پس از 24 ساعت شیردهی را از سر بگیرید.


تداخلات دارویی لوونورژسترل

تداخلات دارویی قرص اورژانسی

لوونورژسترل ممکن است با برخی داروها و محصولات گیاهی تداخل داشته باشد که ممکن است اثربخشی آن را کاهش دهد یا عوارض جانبی آن را افزایش دهد. برخی از این موارد عبارتند از:

  • آنتی بیوتیک ها مانند ریفامپین، ریفابوتین، گریزئوفولوین و برخی پنی سیلین ها و تتراسایکلین ها.
  • داروهای ضد تشنج مانند فنی توئین، کاربامازپین، فنوباربیتال و پریمیدون.
  • داروهای ضد قارچ مانند کتوکونازول و ایتراکونازول.
  • داروهای ضد رتروویروسی مانند ریتوناویر، افاویرنز و نویراپین.
  • مخمر سنت جان، یک داروی گیاهی که برای افسردگی و اضطراب استفاده می شود.

اگر از هر یک از این داروها یا محصولات گیاهی استفاده می‌کنید، باید قبل از استفاده از قرص لوونورژسترل با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.

ممکن است لازم باشد از دوز بالاتر لوونورژسترل یا نوع دیگری از پیشگیری از بارداری اضطراری مانند قرص اولیپریستال استات یا IUD استفاده کنید.

همچنین ممکن است قرص Ulipristal acetate با برخی داروها و محصولات گیاهی تداخل داشته باشد، اما فهرست آنها به اندازه لوونورژسترل گسترده نیست.

اگر از داروها یا محصولات گیاهی دیگری استفاده می‌کنید، باید قبل از استفاده از قرص اولیپریستال استات با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.

سخن آخر

در یکی دیگر از مطالب مدیکال بانک به برسی عوارض قرص اورژانسی پرداختیم. بهتر است بدانید که قرص اورژانسی روشی ایمن و موثر برای جلوگیری از بارداری پس از رابطه جنسی محافظت نشده یا عدم موفقیت در پیشگیری از بارداری است.

همچنین این نکته را فراموش نکنید که اورژانسی یک قرص سقط جنین نیست و بر باروری آینده شما تأثیر نمی‌گذارد. با این حال، این یک روش منظم برای کنترل بارداری نیست و در برابر بیماری‌های مقاربتی از کسی محافظت نمی‌کند.

در صورت نیاز به استفاده از قرص اورژانسی، باید آن را در اسرع وقت پس از رابطه جنسی دریافت کرده و طبق دستورالعمل روی بسته مصرف کنید.